Een BTW-nummer, oftewel een belasting over de toegevoegde waarde-nummer, is een uniek identificatienummer dat door de Belastingdienst wordt verstrekt aan ondernemers en organisaties die BTW-plichtig zijn.
Het nummer wordt gebruikt om zakelijke transacties te registreren en BTW-aangiftes te doen.
Een BTW-nummer is verplicht voor bedrijven die goederen en diensten leveren en daarbij BTW in rekening brengen.
In Nederland is een BTW-nummer vereist voor:
Er zijn uitzonderingen.
Bijvoorbeeld, ondernemers die uitsluitend vrijgestelde activiteiten uitvoeren hebben geen BTW-nummer nodig. Vrijgestelde activiteiten omvatten bijvoorbeeld:
Het is belangrijk om op te merken dat vrijstelling niet altijd betekent dat een ondernemer geen enkele verplichting heeft. In sommige gevallen kan registratie bij de Belastingdienst toch vereist zijn, afhankelijk van de aard en omvang van de activiteiten.
Controleer altijd de specifieke voorwaarden bij de Belastingdienst om te bepalen of je in aanmerking komt voor vrijstelling.
Bij de levering van digitale producten aan klanten in het buitenland gelden specifieke BTW-regels:
Zorg ervoor dat je duidelijke administratie bijhoudt van waar je klanten zich bevinden en wat hun BTW-status is, zodat je de juiste BTW-regels kunt toepassen.
Sinds 1 januari 2020 bestaat het BTW-nummer uit twee delen:
Het aanvragen van een BTW-nummer hangt af van de rechtsvorm van je onderneming:
BTW-identificatienummer
Het BTW-identificatienummer, kortweg BTW-ID, is een essentieel onderdeel van het ondernemen in Nederland.
Dit unieke nummer wordt door de Belastingdienst verstrekt en gebruik je voor alle zakelijke transacties waarbij BTW betrokken is. Het BTW-ID moet worden vermeld op facturen en wordt ook gebruikt voor internationale transacties binnen de EU.
Je BTW-nummer wordt verstrekt door de Belastingdienst en kun je terugvinden in de brief die je ontvangt na registratie bij de Kamer van Koophandel.
Voor eenmanszaken is het gekoppeld aan je BSN en vind je het ook in je communicatie van de Belastingdienst.
Daarnaast kun je je BTW-ID terugvinden op facturen, BTW-aangiftes of via de beveiligde omgeving van de Belastingdienst.
Het opzoeken van een BTW-nummer kan via verschillende methoden. Voor jouw eigen onderneming kun je dit terugvinden in de communicatie van de Belastingdienst of via de KvK-registratie.
Wil je het BTW-nummer van een andere onderneming opzoeken, bijvoorbeeld een leverancier of klant, dan kun je gebruik maken van de online BTW-nummer controletool van de Europese Commissie (VIES).
Hiermee controleer je of een BTW-nummer geldig is en overeenkomt met een geregistreerd bedrijf.
Een BTW-nummer in Nederland is essentieel voor iedere ondernemer die actief deelneemt aan het economische verkeer.
Het correct gebruik van dit nummer helpt bij het voldoen aan de fiscale verplichtingen en voorkomt onnodige problemen met de Belastingdienst.
Het BTW-nummer Nederland onderscheidt zich door het unieke formaat en de koppeling aan de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
Het verkrijgen van een BTW-nummer is gratis. Je betaalt wel inschrijfkosten bij de KvK (€75 in 2025), maar er zijn geen extra kosten voor de BTW-registratie zelf.
De Kleine OndernemersRegeling (KOR) is een fiscale regeling voor kleine ondernemers in Nederland. Het doel van de regeling is om de administratieve last te verlichten voor ondernemers met een beperkte jaaromzet.
Als je in aanmerking komt, hoef je geen BTW te berekenen en af te dragen aan de Belastingdienst.
Wie komt in aanmerking voor de KOR?
Om gebruik te maken van de KOR, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
Voordelen van de KOR
Nadelen van de KOR
Hoe meld je je aan voor de KOR?
Aanmelden voor de KOR doe je via de Belastingdienst. Dit kan door een speciaal formulier in te vullen, beschikbaar op hun website. Let op: je moet je uiterlijk vier weken voordat je gebruik wilt maken van de regeling aanmelden.
Belangrijke aandachtspunten
Als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een BTW-nummer of het doen van BTW-aangifte, kun je contact opnemen met: